Wednesday 26 October 2016

BBK 3410 ; MASAK LOMAK CILI API




Entri kali ini mengenai masakan tradisional di Negeri Sembilan iaitu masak lemak cili api. Namun, orang di Negeri Sembilan menyebut sebagai " masak lomak cili api ". Masak lemak cili api ini mempunyai pelbagai jenis bahan utama seperti ayam, daging yang disalai, ikan keli dan banyak lagi. Masakan ini merupakan menu utama masyarakat di Negeri Sembilan.

Berikut merupakan gambaran masak lemak cili api berasaskan ayam. Masak lemak cili api merupakan antara makanan kegemaran masyarakat di Negeri Sembilan. Bagi sesiapa yang ingin cuba masakan ini, pastikan anda seorang pengemar makanan pedas. Berikut adalah bahan-bahan dan cara penyediaanya ;

Bahan-bahan:
  • ayam yang siap dibasuh dan ditoskan
  • 15-20 biji cili api - ditumbuk lumat (jumlah cili mengikut kesesuaian kepedasan yang anda minat)
  • 1 inci kunyit hidup - ditumbuk juga bersama cili api
  • 1 batang serai - dititik sahaja
  • 1 keping asam gelugor (asam ni sesuai jika mahu kuah masak lemak ini masam sedikit)
  • 1 helai daun kunyit dihiris
  • 1 kotak santan kara (jika tiada santan yang diperah boleh menggunakan santan kotak)
  • Air 1 cawan
  • Garam secukup rasa

Cara Penyediaan:
  1. Panaskan kuali dengan api yang paling kecil. Masukkan ayam dalam kuali panas (tak perlu minyak). Tujuannya supaya air ayam tu keluar agar nanti kuah lemak tidak rasa hanyir ayam tu. Masukkan sekali cili api dan kunyit hidup yang telah ditumbuk ke dalam kuali dan digaul bersama ayam. Gaul dan panaskan sekejap . Kemudian angkat ayam bersama cili dan serai tadi. ketepikan sementara.
  2. Okay. Fasa ke-2, panaskan santan sahaja dalam periuk. Panaskan dengan api kecil hingga santan menggelegak.
  3. Kemudian masukkan ayam yang telah digaul bersama cili api,kunyit dan serai tadi ke dalam santan atas api kecil tu. Masukkan sedikit air ikut kesesuaian. Kacau - kacau & teruskan mengacau. Jangan bagi santan pecah. Masukkan asam keping (kalau mahu rasa masam-masam. kalau tak masukkan pun masih lagi sedap)
  4. Masukkan garam dan akhir sekali masukkan daun kunyit yang dah dihiris tadi.

Begitulah bahan-bahan dan cara penyediaan masak lemak cili api. Diharapkan berguna bagi sesiapa ingin memasak. Sekian dan selamat mencuba !

No comments:

Post a Comment